Mennyiért vegyem? - Mennyiért adjam? - Mennyit ér?

Hivatalos ingtlan értékbecslésre az alábbi esetekben lehet szükség:
- ingatlanok értékesítéséhez
- hitelfelvételhez, illetve jelzáloghitelhez
- vagyonmegosztási ügyekben
- tulajdonostársak tulajdonrészeinek eladásánál, megvásárlásánál
- hagyatéki eljárásban, örökségi ügyekben
- céges ingatlanok értékének mérleg szerinti módosításában
- utólagos nézetkülönbségek, viták, perek megelozésére

Értékesítésre szánt ingatlan esetében:
Idot pénzt, hirdetési költséget takaríthat meg azáltal, hogy egy pontosan beárazott ingatlannal jelenik meg a piacon. Így az eladás várható idotartama jelentosen lerövidül, szemben egy túl árazott ingatlannal, ahol akár évetkig is elhúzódhat az értékesítés.
Amennyiben szakvélemény hiányában alulárazott ingatlannal jelenik meg a piacon, azt jó eséllyel gyorsan, de veszteséggel fogja értékesíteni.
Alku esetén hivatalos ingatlanforgalmi szakvélemény birtokában könnyebben megvédheti álláspontját, meggyozheti a vevot az ár indokoltságáról, ezáltal biztosíthatja, hogy az ingatlan reális piaci áron keljen el.

Vagyonmegosztás esetén:
Sokszor évekig tartó peres eljárások megelozhetok családon, rokonságon belül, tulajdonostársak, ismerosök közötti viharok kiküszöbölhetok a reális érték alapján történo megegyezés által.

Cégek mérlegében:
A cég a számviteli szabályok szerint nyilvántartott ingatlan értékét a reális piaci viszonyok figyelembevételével módosíthatja, melynek több speciális elonye is lehet. Az értékelés során a vagyon elemei (földterület, épületek, felépítmények, építmények, stb.) önálló értéket kapnak, ami a cég könyv szerinti értéken történo nyilvántartását segítheti.


Hatóságokkal, szervezetekkel történo nézetkülönbség megelozésére.


Lakás.wyw.hu