Értékelési módszerek

Az ingatlanértékelés hazai gyakorlatában több módszer ismeretes.
Ezek szabatos összefoglalását rögzíto jogi háttér - a termoföldnek nem minosülo ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekrol rendelkezo 25/1997 PM rendelet - három módszer alkalmazását javasolja, úgy, mint:


piaci összehasonlító adatok elemzésén alapuló értékelés,
hozamszámításon alapuló értékelés,
költségalapú értékelésTekintettel arra, hogy Magyarországon ez az egyetlen rendelet, mely az ingatlan értékelés módszereit szabályozza, és valójában a nemzetközi módszereket ismerteti, ezért ezek a módszerek alkalmasak az ingatlanok nyílt piaci értékének meghatározására is.Az értékelést - a 4. bekezdésben foglalt kivételekkel - legalább kétféle, lehetoség szerint azonban mind a háromféle módszerrel el kell készíteni.
Ezt követoen értékek és eltérések elemzése alapján, az óvatosság elvét követve kell az értékelési szakvéleményben a hitelbiztosítéki értékre javaslatot tenni.


A hitelbiztosítéki érték általános forgalmi adót nem tartalmaz.
A hitelbiztosítéki érték összegérol a jelzálog-hitelintézet a Szabályzatában meghatározottak szerint dönt. Az elfogadott érték azonban nem lehet magasabb az értékelo által javasoltnál.
A jelzálog-hitelintézet belso értékfigyelési rendszert köteles kiépíteni.
Lakóingatlanok, építés alatt álló lakóingatlanok, valamint beépítetlen lakótelkek esetében a Szabályzat meghatározott értékhatár alatt megengedheti egyetlen értékelési módszer alkalmazását.


Lakás.wyw.hu